ToM Begeleiding en Coaching

Wie is ToM?

Mijn naam is Tom van Dam, geboren in 1980 en ik woon in Dordrecht. Ik ben getrouwd met Loes en ik ben de trotse vader van Lotte en Tijmen. Lotte is een creatieve stuiterbal met ADHD en Tijmen is een zachtaardige dromer. Het is dus af en toe even zoeken naar de balans in huis. In mijn vrije tijd ga ik een paar keer per week hardlopen en train ik al jaren verschillende vechtsporten zoals jiu jitsu en judo. Daarnaast maak ik graag muziek en heb ik in een aantal bands gezeten als zanger en gitarist.

In 2014 heb ik mijn Bachelor of Education behaald. Daarna ben ik gaan werken als leerkracht. Eerst in het reguliere onderwijs en daarna in het Speciaal Onderwijs. Hier heb ik zes jaar ervaring opgedaan in de Drechtsteden, in het werken met jongeren met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) en een verstandelijke en lichamelijke beperking.

Werkwijze

Ik bied persoonlijke begeleiding aan jongeren met autisme, leerproblemen of een lichamelijke beperking. Deze ondersteuning vindt meestal plaats op het gebied van onderwijs, maar ook in de thuissituatie en bij verschillende vrijetijdsbestedingen. Hierbij kan je denken aan extra ondersteuning in de klas of begeleiding tijdens sportactiviteiten. Maar ook begeleiding bij het oefenen van huishoudelijke taken zoals boodschappen doen, koken of schoonmaken. Of culturele uitstapjes maken naar de dierentuin of een museum. In een intakegesprek kunnen we samen kijken naar waar u behoefte aan heeft.

Daarnaast ben ik ook beschikbaar als coach. Ik bied coaching aan iedereen die extra hulp nodig heeft bij het behalen van een bepaald doel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gitaar leren spelen, een aantal kilometer kunnen hardlopen of begeleiding bij nieuwe uitdagingen. Ook voor een persoonlijk plan op maat kunt u contact opnemen voor een gratis intakegesprek.

Wat is ToM?

In mijn begeleiding werk ik met Theory of Mind. ToM is het vermogen om je te kunnen verplaatsen in iemand anders. Hierdoor kan je rekening houden met de gevoelens en gedachten van iemand anders. Dat is erg handig als je iemand wilt leren begrijpen. Zo kan je rekening houden met elkaar en dat maakt sociale situaties een stuk gemakkelijker!

Bij mensen met autisme is deze Theory of Mind minder goed ontwikkeld, waardoor ze meer moeite hebben om zich te kunnen verplaatsen in iemand anders. Het is dus erg lastig voor ze om mensen goed te kunnen lezen en om te voldoen aan de verwachtingen. Door veel te oefenen met verschillende (sociale) situaties, kan je leren om het gedrag van iemand anders steeds beter te begrijpen en te voorspellen. We oefenen dan met lichaamstaal begrijpen, emoties herkennen en woorden interpreteren. Zo worden er nieuwe ervaringen opgeslagen waardoor die persoon zich beter kan inleven in wat een ander denkt of voelt. Hierdoor vergroot je de kwaliteit van leven voor deze persoon en ook voor de mensen om hem of haar heen.
Hieronder staat nog een handig filmpje over ToM, voor degene die wat visueler zijn ingesteld.